Geschiedenis

We kunnen ons voorstellen dat u geïnteresseerd bent in een stukje geschiedenis van het Christelijk Gemengd Koor Hosanna uit Gouda dat op 20 december 1904 is gestart met een groep enthousiaste zangers.

In de oorlogsjaren was het onmogelijk voor de heren om te blijven zingen, zodat besloten werd in die jaren verder te gaan als dames- en meisjeskoor. Vlak na de oorlog was het moeilijk om weer te starten met een gemengd koor.
Groeien deed het koor wel. In de beginjaren ’50 was het meisjeskoor zo groot geworden dat besloten werd om deze groep van Hosanna te splitsen in twee afdelingen onder de naam Kinder- en Jeugdkoor.

De repetitieruimten wisselden in de loop der jaren, hetgeen noodzakelijk was, aangezien het ledental van de langst bestaande zangvereniging uit Gouda bleef groeien. Jaarlijks werd, in de steeds weer uitverkochte Goudse Schouwburg en Gebouw Het Anker aan de Emmastraat, een uitvoering gegeven door het Kinder-, Jeugd- en Dameskoor. Behalve uitvoering in deze locaties werd er ook afzonderlijk meegewerkt aan concerten in kerken en werden zij uitgenodigd om in kerk- en zangdiensten hun muzikale luister bij te zetten.

Gemengd koor

In de beginjaren ’60 besloot het bestuur weer een start te maken met een gemengd koor. En dat werd een groot succes. Het gemengde koor groeide uit tot een koor van meer dan 160 leden.
Concerten, medewerkingen aan radio- en televisieprogramma’s stonden met regelmaat op het programma. Ook werden er LP-opnamen gemaakt.

Halverwege de jaren ’80 werden de Kinder- en Jeugdkoren opgeheven, i.v.m. te weinig aantal leden. Dit in tegenstelling tot het gemengde koor, dat nog steeds met grote regelmaat nieuwe leden mag begroeten.

Dirigenten

In de loop der jaren hebben verschillende dirigenten het koor geleid:
De heer Van Beek, de heer van Harskamp, Arie Pronk, Gé van der Beek, René Fons, Everhard Zwart, Carel Chr. Schulz. Sinds 2014 is André Vis onze dirigent.

Bladmuziek Piano

Druk op enter om te zoeken of druk op ESC om zoeken te sluiten.

Hit enter to search or ESC to close