Interviews

Hosanna brengt ‘vergeten’ passiewerk tot leven

Artikel in de Goudse Post, 20 maart 2019

Goudse Post 20 maart 2019

Passieconcert

120 jaar lag het passiewerk van de beroemde componist César Franck te verstoffen, totdat het in 1977 in een Parijse bibliotheek werd ontdekt. Op zaterdagmiddag 6 april voert het Christelijk Gemengd koor Hosanna het meesterstuk ‘Les sept paroles du Christ en croix’ uit.

Door Marianka Peters

Voorzover bekend is het de eerste keer dat dit passiewerk van César Franck in Gouda wordt uitgevoerd. “Dit stuk grijpt je bij de keel,” zegt Joke van der Kemp, al 54 jaar koorlid bij Hosanna. “Het is niet zomaar een muziekstuk, het is een echte beleving. Ik ben blij dat onze dirigent André Vis voor dit stuk heeft gekozen.” André Vis (42) is sinds vijf jaar dirigent bij Hosanna en heeft al volop voor vernieuwing gezorgd. “Voorheen deden wij kerstconcerten en begeleiding bij kerkdiensten en dat was het dan. Met André zijn we een andere weg ingeslagen en werk je ergens naartoe.” “Niet zozeer een andere weg,” vult André aan. “We hebben er een zijweggetje bij gepakt. Zo hebben we nu drie jaar The Crucificxion van John Stainer gedaan en nu was het tijd voor iets anders.”

Alle leden van het 115 jaar oude koor waren direct enthousiast. “Ik hou van mooie akkoorden en melodiën. De afgelopen jaren zijn er meerdere muziekstukken op de lessenaar gekomen, die voorheen ondenkbaar waren, maar toch heel goed bij Hosanna passen.” Tijdens het passieconcert op zaterdag 6 april wordt het koor voor de eerste keer begeleid door een orkestje. “Dat is heel bijzonder voor het koor, dat hier volledig achter staat. Samenwerking vind ik heel belangrijk en dan op basis van gelijkwaardigheid. Ik geloof dat ik daarin wel geslaagd ben.”

Les sept paroles du Christ en croix van César Franck wordt door Hosanna uitgevoerd op zaterdag 6 april om 16.30 uur in de Jozefkerk aan het Aalberseplein. Verder werken mee het Nationaal Symfonisch kamerorkest, Annette Vermeulen – mezzosopraan, Arco Mandemaker – tenor en Robert-Jan Agricola – bas. Kaarten zijn verkrijgbaar via 0182-785878 & Boekhandel Smit, K.Tiendeweg.

Lees het artikel online op de website van de Goudse Post

 

Interview Weekblad deGouda

Onderstaand vindt u het interview zoals dit is geplaatst in Weekblad deGouda (21-12-2018).

Interview De Gouda

 

Interview Goudse Post

Onderstaand vindt u het interview zoals dit is geplaatst in de Goudse Post (2015).

Interview Goudse Post

Onderstaand vindt u het interview zoals dit is geplaatst in de Goudse Post van woensdag 9 december 2009.

Interview AD Groene Hart

Onderstaand vindt u het interview zoals dit is geplaatst in het AD Groene Hart van zaterdag 8 december 2007.

Druk op enter om te zoeken of druk op ESC om zoeken te sluiten.

Hit enter to search or ESC to close